top of page

Novice

25. november - Mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami

Jutri, 25. novembra obeležujemo mednarodni dan boja proti nasilju nad ženskami. Skladno s podatki Statističnega urada Republike Slovenije je eno izmed oblik nasilja, povzročeno tako v partnerskem odnosu kot zunaj njega doživela vsaka peta oz. 22 % žensk v starostni skupini 18‒74 let.

Najpogostejša oblika je fizično nasilje (vključno z grožnjami). Doživelo ga je 13 % žensk, spolno nasilje pa nekaj več kot 9 % žensk. 9 % žensk, ki so bile žrtve fizičnega ali spolnega nasilja, je zaradi tega utrpelo telesne poškodbe. 6 % žensk je bilo tarča tako resnih oblik nasilja, da so se bale za svoje življenje.

Poleg nasilja nad ženskami je v zadnjem času vse bolj v porastu tudi nasilje nad starejšimi in medvrstniško nasilje. Nasilni dogodki so pogosto skriti očem javnosti, žrtev pa potrebuje pogum, da bi spregovoril/a o njih, zato je posebno pomembno, da v primeru suma nasilja ustrezno ukrepamo in spodbujamo ničelno toleranco do vseh vrst nasilja.


Za pomoč žrtvam nasilja, preventivne aktivnosti na tem področju in delo s povzročitelji pri nas skrbijo številne nevladne organizacije in centri za socialno delo. Večina predstavnikov le-teh se združuje pod okriljem Socialne zbornice Slovenije, in sicer v Sekciji za varne hiše, materinske domove in sorodne organizacije v Sloveniji. Do informacij o omenjenih organizacijah, članicah sekcije lahko dostopate s klikom na naslednjo povezavo: https://www.szslo.si/sekcija-varne-hise-materinski-domov .


Hkrati vas lepo vabimo tudi k udeležbi na posvetu, ki ga organizirajo članice sekcije ob mednarodnih dnevih boja proto nasilju in bo potekal v ponedeljek, 27. novembra 2023, v Izobraževalnem centru Socialne zbornice Slovenije. Dodatne informacije o posvetu lahko pridobite na naslednji povezavi: https://www.szslo.si/single-post/posvet-sekcije-za-varne-hi%C5%A1e-materinske-domove-in-sorodne-organizacije-v-sloveniji .Comments


Arhiv
bottom of page