top of page

Novice

MEDNARODNI DAN STAREJŠIH

1. oktobra obeležujemo mednarodni dan starejših. Gre za dan, ko se še posebej spomnimo na starejšo populacijo, naslavljamo problematiko, ki zadeva starejše in se hkrati spomnimo vsega, kar je starejša populacija prispevala in še lahko prispeva naši družbi. Letošnja tema mednarodnega dneva je »Digitalna enakost za vse starosti«, ki opozarja na potrebo po dostopu in vključevanju starejših oseb v digitalni svet.


Cilji, ki jih ob letošnjem mednarodnem dnevu izpostavljajo Združeni narodi so naslednji:

  • ozaveščanje o pomembnosti digitalne vključenosti starejših oseb,

  • odprava stereotipov, predsodkov in diskriminacije povezane z digitalizacijo,

  • naslavljanje javnih in zasebnih interesov na področjih razpoložljivosti, povezljivosti, oblikovanja, cenovne dostopnosti, krepitve zmogljivosti, infrastrukture in inovacij,

  • raziskovanje vloge politik in pravnih okvirjev za zagotavljanje zasebnosti in varnosti starejših v digitalnem svetu,

  • poudarjanje potrebe po pravno zavezujočem instrumentu o pravicah starejših in intersekcijskemu, na osebo osredotočenem pristopu obravnavanja človekovih pravic, za družbo za vse starosti.

Po statističnih podatkih iz leta 2021 je v Sloveniji starejših od 65 let 20% vsega prebivalstva, zato se nam na Socialni zbornici za doseganje socialne pravičnosti v družbi zdi še toliko bolj ključnega pomena vključevanje starejših ljudi v vse aspekte družbenega življenja. Vsi bi morali imeti pravico do participacije v družbi, zato je pomembno, da se med seboj vse generacije še bolj povezujemo, bolj sodelujemo in iščemo skupne rešitve do boljše družbe.


Ob tej priložnosti objavljamo monografijo kolektivnega člana zbornice, Gerontološkega društva Slovenije.

Lepo vabljene/vabljeni k branju.


Monografija Gerontološkega društva Slovenije
.pdf
Download PDF • 9.50MB


Comments


Arhiv
bottom of page