top of page

Novice

Svetovni dan preprečevanja samomora

10. septembra obeležujemo svetovni dan preprečevanja samomora. Problematika samomorov je v Sloveniji še vedno pereča. Poleg preventivnih dejavnosti, ki so na voljo, se pojavljajo tudi potrebe po zagotavljanju socialnovarstvenih storitev in programov, ki bi svojcem oseb, ki so storile samomor ponujale ustrezno podporo in pomoč.


V Sloveniji se s problematiko samomorilnosti vse od leta 2011 ukvarja Slovenski center za raziskovanje samomora. Ob svetovnem dnevu preprečevanja samomora smo za izjavo o aktualnih razmerah zaprosili namestnico omenjenega centra in aktualno predstavnico Slovenije pri Mednarodni zvezi za preprečevanje samomora (IASP), dr. Vito Poštuvan.


IZJAVA


Samomor je navkljub upadu v zadnjih 20ih letih pri nas še vedno eden od dvajsetih vodilnih vzrokov umrljivosti in zato predstavlja javno-zdravstvenih problem. Leta 2020 je samomorilni količnik v Sloveniji (število umrlih zaradi samomora na 100.000 prebivalcev) znašal 17,57 (27,98 za moške in 7,08 za ženske). V absolutnih številkah to pomeni, da je za posledicami samomora v letu 2020 umrlo 369 oseb (295 moških in 74 žensk). Ti podatki pomenijo, da se je število nekoliko znižalo, a zaradi spremenjenih življenjskih okoliščin zaradi epidemije covida-19 moramo ohraniti previdnost - ne vemo namreč, kakšne bodo dolgoročne posledice trenutne situacije na duševno zdravje. Geslo letošnje obeležitve, ki poteka pod okriljem Mednarodne zveze za preprečevanje samomora je "Ustvarjajmo upanje z dejanji". Eno najpomembnejših dejanj je to, da smo en do drugega sočutni in da prepoznamo in reagiramo, kadar je nekdo v stiski. To daje upanje v težkih situacijah.


dr. Vita PoštuvanDo dodatnih informacij o količniku samomora za leto 2020 in aktivnostih Slovenskega centra za preprečevanje samomora lahko dostopate s klikom na naslednjo povezavo:
Comments


Arhiv
bottom of page