top of page

Novice

7. Kongres socialnega dela

Fakulteta za socialno delo v sodelovanju z Društvom socialnih delavk in delavcev Slovenije vabita na 7. Kongres socialnega dela z naslovom Humanizem in etika v socialnem delu. Kongres bo potekal 16., 17. in 18. oktobra 2019 v Termah Vivat v Moravskih Toplicah.

Humanizem in etika v socialnem delu

Sedmi kongres socialnega dela nadaljuje tradicijo skupinske analize družbenih problemov, pri kateri so udeleženi akademska sfera, strokovnjakinje in strokovnjaki iz socialnega varstva in njegovi načrtovalke in načrtovalci, študentke in študentje, uporabnice in uporabniki. Živimo v času, ki od nas zahteva odločilen premislek o prihodnosti humanizma v organiziranih človeških skupnostih ter socialnih vprašanjih v lokalni, regijski in globalni perspektivi. Tematikam revščine, socialne izključenosti in raznovrstnim oblikam nasilja se pridružujejo vse bolj nujni problemi: uničevanje okolja, globalne migracije, prekarizacija, nove oblike razčlovečenja in povečevanje socialnih razlik, vojna žarišča in politični konflikti, medijski napadi na socialne službe, ki zmanjšujejo zaupanje v socialno državo, in oblastna instrumentalizacija stroke socialnega dela. Ti procesi zadevajo vse nas, najbolj pa uporabnice in uporabnike socialnovarstvenih storitev.

Kaj pomenita humanizem in etika v socialnih službah in kako zagotoviti dobro obravnavo? Kako razvijati zeleno socialno delo in okrepiti avtonomijo socialnega dela?

Kongres bo priložnost za poglobitev teoretičnih in strokovnih znanj, mednarodne izmenjave, strokovno in prijateljsko povezovanje in krepitev skupnosti socialnih delavk in delavcev in drugih poklicev v socialnem varstvu.

Nosilne teme kongresa

  • Socialno delo in država/socialno delo kot država: etični razmisleki

  • Socialno delo v medijih

  • Globalni izzivi: zeleno socialno delo; socialno delo in politični konflikti; globalne migracije v luči humanizma

  • Revščina, prekarizacija in socialno izključevanje v Sloveniji: etična ravnanja in humanistična drža

  • Socialno delo in politični ekstremizmi v luči mednarodnih etičnih standardov socialnega dela

  • Mednarodne primerjave socialnodelovnih praks

  • Raziskovanje v socialnem delu

Več o kongresu najdete na naslednji povezavi:

Arhiv
bottom of page