top of page

Novice

Mednarodni dan Romov

Letos miniva 52 let od prvega romskega kongresa, ki je bil organiziran 8. aprila 1971 v Veliki Britaniji. Takrat so Romi uradno dobili svojo zastavo in himno. To je bil zgodovinski dan za Rome in njihovo kulturo, zato 8. aprila, v spomin na omenjeni kongres, obeležujemo mednarodni dan Romov.


Romi so največja etnična manjšina v Evropi (10 – 12 milijonov), hkrati pa so tudi ena najbolj marginaliziranih skupin prebivalstva. Kljub prepovedi diskriminacije, so Romi po svetu in v Sloveniji še vedno žrtve socialne izključenosti in predsodkov. Mednarodni dan Romov je tako namenjen praznovanju njihove skupnosti, hkrati pa opozarjanju na diskriminacijo in krivice, s katerimi se soočajo predstavniki in predstavnice romske skupnosti.


Ob mednarodnem dnevu po Sloveniji potekajo različni dogodki in druge aktivnosti, v katere se vključujejo Romi. V nadaljevanju podajamo povezavo do intervjuja s predsednikom Zveze Romov Slovenije, g. Jožekom Horvatom - Mucem, ki ga je objavila TV IDEA. Lepo vabljene/vabljeni k ogledu.
Kommentare


Arhiv
bottom of page