top of page

Novice

Svetovni dan beguncev

Na današnji dan obeležujemo svetovni dan beguncev, ki je namenjen ozaveščanju o položaju le-teh. Tema letošnjega svetovnega dne je: "Upanje proč od doma". Služi nam kot opomnik na to, da smo vsi soodgovoroni za ustvarjanje okolja, v katerem se bodo begunci počutili vključene in sprejete. Integracija beguncev v lokalno okolje je najučinkovitejši način, da jih podpremo pri vzpostavitvi novega življenja v državi gostiteljici.


Združeni narodi v letošnji poslanici izpostavljajo, da svet na današnji dan praznuje moč in pogum ljudi, ki so bili prisiljeni zapustiti svojo domačo državo, da bi pobegnili pred konflikti ali preganjanjem. Po poročanjih Visokega komisariata Združenih narodov za begunce število prosilcev za mednarodno zaščito, beguncev, notranje razseljenih oseb in oseb brez državljanstva narašča. V svetovnem merilu je bilo ob koncu leta 2022 takih oseb več kot 108 milijonov, kar je 19,1 milijona več kot leto prej in predstavlja najvišji porast do sedaj.


Po podatkih Urada Vlade Republike Slovenije za oskrbo in integracijo migrantov smo v Sloveniji v preteklem letu zabeleži več kot 15.000 oseb, ki so zaprosile za mednarodno ali začasno zaščito. Med njimi je bilo več kot 8.000 oseb, predvsem žensk in otrok, ki so v begu pred vojno v Ukrajini zatočišče poiskali v Sloveniji.


Ključni deležniki, ki delujejo na področju priprave zakonodaje, informiranja, pomoči in podpore beguncem svoje napore in prizadevanja usmerjajo v pripravo integracijske strategije, ki bo omogočala boljše delovanje sistema in učinkovitejše izvajanje integracije. Za pripravo učinkovite strategije in razvoj področja si prizadeva tudi Sekcija organizacij na področju integracije migrantov, ki deluje pod okriljem Socialne zbornice Slovenije.

Comments


Arhiv
bottom of page