top of page

Novice

Zasajeno 1. drevo Socialne zbornice Slovenije

Predstavniki Socialne zbornice Slovenije ob 1. obletnici pojava koronavirusa zasadili ginko – "drevo spoznanja" ob Domu starejših občanov Metlika


Mineva več kot letno dni, ko je Socialna zbornica Slovenije ob izbruhu koronavirusa v DSO Metlika zaznala stisko vodstvenega in strokovnega kadra. Vilko Kolbl, mag., generalni sekretar Socialne zbornice Slovenije je nemudoma stopil v kontakt z Ivico Lozar, direktorico doma starejših, ki je izrazila stisko in strah njenih zaposlenih. Razumel je, da je v taki situaciji potrebno takoj odreagirati, zato je iskal konkretno pomoč in podporo, in sicer v obliki psihosocialnega svetovanja.


Izr. prof. dr. Lia Katarina Kompan Erzar se je na zaprosilo generalnega sekretarja odzvala še isti dan in se srečala z zaposlenimi v DSO Metliki. V težki in nepredvidljivi situaciji je bil pristop in dejanje članice Socialne zbornice Slovenije ter psihoterapevtke pogumen. Kompan Erzarjeva je zaposlenim nudila profesionalni pristop in pogovor, da so bili sposobni delati v novih, neznanih razmerah. Kompan Erzarjeva je še danes na voljo za psihološko pomoč preko telefona. Za njeno dejanje ji je na predlog generalnega sekretarja zbornice bilo podeljeno častno priznanje zbornice na XXVI. dnevih Socialne zbornice Slovenije na Bledu.


Ob prvi obletnici začetka epidemije so ob DSO Metlika, Nadja Gantar, ambasadorka, Vilko Kolbl, mag., generalni sekretar in Mirjana Česen, predsednica upravnega odbora Socialne zbornice Slovenije posadili drevo ginko. Drevo na Kitajskem častijo kot drevo spoznanja. Z izvlečki iz listov Ginka in posameznimi sestavinami je potrjeno, da spodbujajo prekrvavitev možganov, preprečujejo poškodbe zaradi prostih radikalov, izboljšujejo spomin in zavirajo napredovanje Alzheimerjeve bolezni.


Ivica Lozar, direktorica doma starejših, ki je s strani predsednika Vlade RS Janeza Janše prejela Spominski znak za požrtvovalnost v boju proti COVID-19, se je zahvalila predstavnikom Socialne zbornice Slovenije in njeni članici izr. prof. dr. Lii Katarini Kompan Erzar, z mislijo, da je vredno ob takih situacijah stopiti skupaj, pomagati in da ne ostaneš sam pri delu z najbolj ranljivimi prebivalci Slovenije, to so naši starejši.


Vilko Kolbl, mag., generalni sekretar zbornice je povzel, da nam profesionalna etika, človeška modrost in nenazadnje poslanstvo zbornice narekuje, da delamo »Za ljudi«, kot je to tudi slogan Socialne zbornice Slovenije.
תגובות


Arhiv
bottom of page