top of page

Novice

Mednarodni dan migrantov

18. decembra obeležujemo mednarodni dan migrantov. V zadnjih petih letih se je ocenjeno število oseb, ki so migrirale na ozemlja drugih držav občutno povečalo. Trenutno število migrantov, ki prebivajo v državi, ki ni država njihovega rojstva znaša približno 281 milijonov. (WMR 2022)


Ob koncu leta 2021 smo zabeležili 59,1 milijona notranje razseljenih oseb (55 milijonov leta 2020).


K selitvam so prispevale posledice podnebnih sprememb, negotovost, nasilje. Ne glede na razloge za selitev iz matičnih držav pa predstavljajo migranti eno najbolj ranljivih skupin prebivalstva, saj so pogosto izpostavljeni zlorabam in izkoriščanju. Delavci migranti se pogosteje zaposlujejo v sivi ekonomiji, opravljajo delo v neprimernih delovnih pogojih in so izpostavljeni večji negotovosti oz. tveganjem (odpuščanja, neredno plačilo, neurejena zavarovanja). Migranti imajo pogosteje omenjen dostop do osnovnih storitev, vključno z zdravstveno oskrbo.


Organizacije, ki se odzivajo na stiske migrantov in si prizadevajo za izboljšanje njihovega položaja ob mednarodnem dnevu s številnimi aktivnostmi in sporočili za javnost spodbujajo k nujnosti reševanja izzivov s katerimi se soočajo migranti. Prizadevajo si za humano in urejeno upravljanje migracij v korist vseh, vključno z izvornimi, tranzitnimi in ciljnimi skupnostmi.


Hkrati izpostavljajo prispevek h krepitvi odpornosti različnih skupnosti, ki ga imajo migranti z doprinosom lastnih znanj in izkušenj.


Lepo vabljene/vabljeni k pregledu video vsebin, ki jih je ob letošnjem mednarodnem dnevu na temo migracij pripravila Mednarodna organizacija za migracije (IOM – International Organization for Migration). Do video vsebin lahko dostopate s klikom na spodnjo povezavo: https://www.iom.int/international-migrants-day-2022 .


Hkrati vabljeni tudi k pregledu objav o izvedbi projektov, ki se nanašajo na integracijo migrantov in jih je Socialna zbornica Slovenije izvajala v letih od 2016 do 2018. Povezava do objav: https://www.szslo.si/projekti-1 .

Comments


Arhiv
bottom of page